Структура за темами

  • 0%20%281%29.png

    vyx1.jpg

  • Правила виховання щасливих дітей від 6 великих вчителів, які відкривали власні школи

     montes.jpg Нелегко зрозуміти, як саме виховувати дітей, якщо всі навколо дають поради. Навіть погляди великих педагогів і психологів можуть відрізнятися один від одного. Проте всі альтернативні школи вважають: якщо давати дитині свободу і цінувати її індивідуальність, вона виросте упевненою в собі і щасливою.

    1. Система Монтессорі, засновник – Марія Монтессорі

    Монтессорі  – перша жінка в Італії, яка закінчила медичний інститут. Вона працювала з хворими дітьми, якими в той час ніхто не займався. Монтессорі кілька разів номінували на Нобелівську премію, а її підхід до виховання досі популярний у багатьох країнах.

    dali.jpg

  • Як розвинути самостійність у дітей

       foto%20u4niv%20015.jpg «Людина не може бути вільною,

         якщо вона не самостійна».

                                                    М.Монтессорі

    1.Визнайте особистість дитини і її недоторканність.

    2.Сприяйте формуванню адекватної самооцінки. Людина з низькою самооцінкою постійно залежна від чужої думки. Формування самооцінки дитини залежить від  оцінювання її батьками, тому що в цьому віці дитина ще не вміє оцінити себе сама.

    3.Залучайте до реальних справ сім'ї. Можна проводити міні-наради за участю всіх членів родини, спільно планувати сімейні справи.

    4.Розвивайте силу волі дитини. Навчайте сміливості, витривалості, терплячості, докладати зусиль для досягнення мети.

    5.Навчайте планувати. Складайте план дій. Велику і складну справу вчіть розбивати на ряд Конкретних дій.

    6.Привчайте до праці якомога раніше. Дитина має знати свої домашні обов'язки, вміти виконувати доручення.

    7.Вчіть спілкування з іншими дітьми, дорослими людьми. При цьому пам’ятайте – модель батьківської поведінки сприймається дитиною як зразок для наслідування.

    8.Формуйте моральні якості: доброту, порядність, співчуття, взаємодопомогу, відповідальність.

  • Стати батьками - дуже легко. Бути батьками - дуже важко

    960x675.jpgКоли і з чого починається батьківство? Воно починається з прийняття рішення про те, що ми хочемо мати дитину і готові стати батьками. Це відбувається по-різному в кожній сім’ї,  у кращому випадку ми плануємо мати дитину і заздалегідь готуємося до її появи на світ. Здоров’я, емоційний стан та інтелектуальний розвиток дитини залежить від стану фізичного та психічного здоров’я матері під час усього періоду вагітності, а успішність розвитку дитини - від умов життя.

     

    Найголовніше у житті дитини – це любов до неї з боку батьків та тих людей, що її оточують. Важливу роль відіграє і свідоме ставлення до батьківства, грамотність у виконанні своїх батьківських обов’язків. Отже, зазирнемо у світ батьківської любові та світ знань про батьківство.

     

    dali.jpg

  • Дитину ображають в школі – що робити: поради психолога для батьків

     konflikt.jpg  Школа – це ті перші кроки в самостійне життя, які, на жаль, нерідко супроводжуються проблемами з соціальною адаптацією, образами й тривогами. На жаль, дитячі конфлікти в наш час – вельми часте явище, і батьки іноді опиняються в дуже непростій ситуації. Як бути, якщо улюблене чадо в школі ображають? Чи варто втручатися або правильніше буде дозволити дітям розібратися самостійно?

    Як зрозуміти, що вашу дитину ображають в школі?

    dali.jpg

  • Десять кроків, щоб стати кращими батьками

    ruki-890x395.jpg  1. Любов є найважливішою потребою усіх дітей і однією з основних передумов позитивної поведінки дитини. Батьківська любов допомагає дитині формувати впевненість у собі, викликає почуття власної гідності.

    2. Прислуховуйтесь до того, що говорить Ваша дитина. Цікавтеся тим, що вона робить і відчуває.

    3. Всі взаємостосунки, в тому числі й ті, що будуються на любові й довірі, потребують певних обмежень. Батьки самі мають визначити ці обмеження для дітей. 

    dali.jpg

  • Як навчити дитину читати

    depositphotos_8.jpg  В якому віці вчити дитину читати? Таке запитання обовязково виникає у сімях, де підростають діти. Колишня вчителька початкових класів Дженаї Джейкобсон і авторка посібника для батьків «Я можу навчити мою дитину читати» ділиться своїми порадами. Можливо й вам вони стануть у пригоді.

    1. Читайте дитині вголос

    Навчання читанню є процесом, що починається з раннього дитинства. Що я заохочую вас робити – то це почати читати з малюком через декілька днів після його появи. 

    dali.jpg

  • Брехня, яку не усвідомлюють батьки

    kaska%20008.jpg   Батьки обманюють своїх дітей щодня, але часто цього не усвідомлюють. Ви можете вчити дитину не брехати, але коли продовжуєте бути з нею нечесною, малюк вчиться обманювати також. І неважливо, наскільки "маленькою" є неправда, Дитина думає, що в цьому нічого такого немає, якщо так роблять мама і тато.

    Іноді батьки обманюють, щоб захистити малюка, бо люблять його і не хочуть, щоб він постраждав. Але навіть у "білому" обмані нічого хорошого немає. Це лише перетворює дітей на брехунів, переконує доктор Магдалена Баттлс– психолог, який спеціалізується на дітях і сім'ї.

    dali.jpg

  • Як привчити підлітка допомагати вдома

    BMe8XqkFMg.jpg   Ваш підліток забуває винести сміття так регулярно, що ви починаєте думати, ніби він робить це навмисно? Прийшовши з вулиці, він залишає своє взуття посеред кімнати? Ви робите йому зауваження і всіляко намагаєтеся привчити його до порядку, але нічого не допомагає? Не хвилюйтеся, ви не самотні. Сучасні діти набагато рідше допомагають батькам удома, ніж діти попереднього покоління. Недавнє дослідження показало, що 82 % батьків у дитинстві виконувало домашні обов'язки, але тільки 28 % із них очікує того ж від своїх дітей.

    dali.jpg

  • Аудіоказка – мультик на слух!

    audio.jpg   Прослуховування аудіокнижок – чудовий варіант дитячого дозвілля, яким батьки часто нехтують. А дарма! 


    Адже аудіокнижка – це озвучений літературний твір (казка, оповідання тощо) або аудіоспектакль, у якому беруть участь професійні актори. Звукорежисер додає спецефектів: голоси тварин, шум води, стук у двері тощо. 

    dali.jpg

  • Як абітурієнту подолати стрес під час вступу

    lviv.JPG   Це відбувається щовесни. Учні випускних класів шкіл непокояться, що не зможуть вступити в університет. Від них часто можна почути фразу: «Я такий звичайний, а мої однокласники такі талановиті». Як не дивно, так говорять не лише учні із середнім і достатнім, а й із високим рівнем навчальних досягнень.

    У випускників думки про те, що вони не зможуть вступити у престижний заклад вищої освіти, викликають сильний стрес. Негативні емоції абітурієнтів настільки сильні, що іноді вони говорять: «Краще б мене збив автобус і я потрапив би у лікарню, ніж відчувати таку тривогу».

    dali.jpg

  • Активне слухання – ключ до виховання

    jar%20021.jpg  «Ти ніколи мене не слухаєш!!!» – крик дитини відлунює по всьому дому...

     Ви коли-небудь стикалися з чимось подібним? Такі ситуації добре знайомі багатьом батькам. Іноді після вечері, коли домашні завдання ще не зроблені, навіть обережне нагадування про необхідність вивчити параграф з історії може перетворитись на третю світову війну. А коли ви з чоловіком опановуєте себе і знову набуваєте здатності міркувати розсудливо, ваш син, ображено зачинившись у своїй кімнаті, кричить вам звідти: «Я просто хочу, щоб ви, батьки, мене слухали й чули!». Але ви ж його чуєте! Чи ні?

    dali.jpg

  • Як навчитися уникати психологічних травм дитини

    jar%20033.jpg   - Насамперед, дорослим треба навчитися формувати партнерські дружні стосунки в своїй сім’ї. Навчитися уважно й шанобливо ставитися одне до одного, відкрито висловлювати свої почуття та обговорювати свої проблеми.

     

    -      -   Дуже корисно навчитися боротися зі стресом, мирно розв’язувати конфлікти, уникати їх.

     

    -       -  Добре було б зрозуміти, яких психологічних травм ви зазнали в дитинстві, і спробувати за допомогою психологів їх подолати.

     

    -     

    dali.jpg

     

  • Рекомендації батькам

     2014-06-11%2011.17.56.jpg  1. По-справжньому любіть дитину: жалійте її, втішайте, підтримуйте, допомагайте, довіряйте.

     

    2. Дитина, якій усе дозволено, теж нещаслива. В необмеженому просторі вседозволеності, де немає орієнтирів, дитині незатишно, а головне, вона втрачає відчуття, що є щось, чого не можна. Передавайте дитині такий досвід взаємовідносин, як компроміс.

     

    3. Ніколи не порівнюйте своїх дітей між собою або з іншими дітьми типу: «І що ти за дитина така! Он у інших діти як діти...» Це ознака нелюбові до того, з ким порівнюєте.

     

    dali.jpg

  • П'ять шляхів до серця дитини

    serze.jpg

  • Тест "Малюємо дерево" (Пізнаємо дитину)

    1dzvinok%20014.jpg  Цей тест допоможе вам зрозуміти приховані особливості, страхи, сумніви, риси характеру вашого малюка, його ступінь емоційності та фантазії. 
    Попросіть дитину намалювати дерево. Не втручайтеся у процес, не допомагайте порадами. Після того як малюнок буде закінчено, уважно роздивіться його.

    Перше враження
    Надзичайно важливе перше враження. 

    dali.jpg


  • Розвиваємо грамотність без використання книг

     25.JPG  Що перше спадає на думку, коли ви думаєте про ранню грамотність? Для більшості людей це книги. Але читання дитині книжок – не єдиний спосіб допомогти їй навчитися читати. Дивно, але один з найкращих способів навчання грамоти, який є також найпростішим, – це розмова! Щоб розвивати свій словниковий запас, діти повинні вимовляти або чути в середньому 21 тисячу слів щоденно, у свою чергу, великий словниковий запас підвищує ймовірність того, що дитина успішно закінчить школу й університет.

     

    1. Розігруйте слова «добридень» і «до побачення»

    0dali.jpg

     


  • 10 головних помилок батьків, які провокують істерику в дітей

    pomil1.jpg   Дитячі істерики — дуже поширена проблема. Практично немає жодної родини, яка б так чи інакше не зіткнулася з подібними нападами у дитини. Ситуація болюча, і абсолютно всі хотіли б її уникнути.

    Між іншим часто самі батьки власною поведінкою провокують виникнення істерик.
    Ви можете по-різному ставитися до дитячих істерик. Вони можуть:

    викликати у вас почуття безпорадності;

    0dali.jpg


  • Як навчити дитину успішно виконувати домашнє завдання

    test5.JPG   Як допомогти дитині не просто виконати сьогоднішнє домашнє завдання, але й навчити її обходитися без нашої допомоги? Комусь з дітей вистачить тижня-другого, комусь – декілька місяців, або ще більше. Але у будь-якому випадку в цьому процесі буде декілька етапів.

     

    Перший етап. Ви якомога більше завдань виконуєте разом із дитиною. Прагнете зрозуміти, яких знань, навичок їй не вистачає, з’ясувати, чи немає у неї неправильних способів виконання, звичок у роботі. Допомагаєте позбутися недоліків і неправильних способів дії.

     

    Другий етап. Частину роботи дитина виконує сама. 

    0dali.jpg

  • 5 причин, чому дітям корисно вивчати IT-науки

    1_0S7A0725.JPG

     Ідеальний час для вивчення IT-технологій - дитинство. Сучасні діти щодня проводять за комп'ютерами, планшетами та телефонами по кілька годин, чому ж не додати до цього трохи користі? Поки у дитини є вільний час, її мозок схоплює великий обсяг інформації «на льоту», нові знання засвоюються ефективно.

    Занурення в IT-науку можна розпочинати вже в дошкільному віці - саме так вважають і в Академії професій майбутнього. Тут курси для дітей стартують з 4 років. В академії теорію пізнають через практику, вчаться на конкретних прикладах, використовують ігрові методики і намагаються максимально розкривати таланти кожної дитини. Чому варто вже зараз зайнятися IT-освітою свого малюка?

    0dali.jpg

  • Поради батькам учнів молодших класів щодо вивчення англійської мови

    15%20%281%29.jpg

    Все більше сучасних людей прагнуть навчати дітей іноземної мови. У необхідності знання іноземної мови ніхто не сумнівається. Особливо модним вважається сьогодні вчити англійську мову. Причина такого бажання батьків зрозуміла, адже якщо раніше діти, у яких не було можливості виїхати за кордон, особливо не потребували знання іноземної мови, ситуація сьогодні змінилася. Дитині потрібно знати мову, щоб дивитися фільми англійською, спілкуватися англійською по скайпу і, звичайно, щоб у майбутньому влаштуватися на престижну роботу.

    0dali.jpg

  • Як виховувати неспокійних, тривожних дітей

    matematik1.jpg

    Коли діти класом збираються їхати на екскурсію, ваш син повертається до вас і каже: «Я не хочу сідати в автобус. У мене болить живіт. Будь ласка, не примушуй мене сідати в автобус». Ви зіщулюєтесь від досади й думаєте: «Ну ось, знову почалося». Чому такий чудовий ранок повинен перетворюватись на якусь неймовірну проблему?

    0dali.jpg

  • Десять "золотих" правил для батьків

    dity46.jpg

  • Просто любіть своїх дітей

    dity32.jpg   Одна з найкращих порад про виховання дітей звучить таким чином: «Просто любіть своїх дітей». Це дійсно чудова порада, але слово «просто» змушує її здаватись легкою для виконання, хоча цей процес насправді може виявитись досить складним. Показовий приклад – підлітки. Їм, безумовно, необхідно відчувати любов, але ви повинні демонструвати її з розумом і пильно відстежувати, як вона приймається ними. Визначити мову любові підлітка інколи складно, тому що в цьому віці діти часто більш закриті, потайні та вміють вправно маніпулювати  людьми.  

    13.jpg

  • Поради батькам на кожен день

    poradi_bat1.jpg

  • Ловіть момент

    poradi_batkam-e1492715734109.jpg

    Батьки, чиє чадо регулярно приносить з школи двійки, у відчаї думають: "Може, дитина просто лінується, а ми з шкіри вилазимо, щоб зробити з нього освічену людину?".

    Тепер ви можете зняти з сина або дочки всі підозріння. Виявляється, маля з нормальним інтелектом, слухом і зором може писати безграмотно із-за незрілості деяких відділів мозку, рук, що відповідають за рухові функції, мовну увагу, просторове орієнтування. Фахівці підрахували: сьогодні така незрілість в тому або іншому ступені спостерігається у 70% дітей. Найчастіше страждають базально-лобні відділи - вони перші приймають інформацію від органів чуття і передають її далі у вищі відділи центральної нервової системи. 

    13.jpg

  • Про що говорять малюнки вашої дитини

      32875v.jpg 

    ПРО ЩО ГОВОРЯТЬ МАЛЮНКИ ВАШОЇ ДИТИНИ

    Малювання – одне з улюблених занять дітей. Поле їхньої діяльності широке – від розмальовування нових шпалер у вітальні до фарбування власного обличчя маминою косметикою. Малювання дає дітям додатковий поштовх до інтелектуального та творчого розвитку. А нам, дорослим, варто би знати, як і за якими критеріями оцінювати дитячу творчість.
    Звісно, не варто строго судити вміння юних художників (хоча, звісно, трапляється, що й у малюків можна розгледіти талант справжнього митця). Натомість треба зосередитися на немистецьких рисах і спробувати відчитати у дитячих малюнках потенціал розвитку інтелекту, тип темпераменту або інші постійні психологічні риси та тимчасові стани.

  • Секція 27

  • Секція 28

  • Секція 29

  • Секція 30