Уривки перекладу Корану, виконаного Михайлом Якубовичем

 «Істинно, звернувся Аллах у милості до Пророка, і мугаджирів, і ансарів, і тих, котрі слідували за ним у годину труднощів, після того, як серця деяких з них ледь не відхилилися, потім простив Він їх, бо, воістину Він – Жалісливий та Милосердний до них! І до тих трьох також, котрі залишилися, так, що стала тісною для них земля при всій широті її, і стиснулися душі їхні, і подумали вони, що немає притулку від [кари] Аллаха, окрім як у Нього! Тож простив Він їх, щоб розкаялися вони, воістину, Аллах – Приймаючий каяття, Милосердний! О ви, які увірували! Бійтеся Аллаха і будьте разом з правдивими!» (Коран, 9:117-119).

«Сьогодні ті, які не увірували, втратили надію [знищити] вашу релігію. Не бійтеся їх, а бійтеся Мене! Сьогодні Я завершив вам вашу релігію, довів до кінця вам свою Милість і схвалив АЛЬ-ІСЛАМ як вашу релігію» (Коран, 5:3)

Ім’ям Аллаха Милостивого, Милосердного!

«Коли прийде допомога Аллаха і перемога, і ти побачиш, що люди натовпами приймають релігію Аллаха, то прослав хвалою Господа твого і благай у Нього прощення; воістину, Він – Прощаючий і Приймаючий каяття» (Коран, 110:1-3).

«Мухаммад є лише посланцем, і раніше нього приходили посланці. То невже ж, якщо помре він чи буде вбитий, відвернетеся ви [від ісламу]? А хто і відвернеться, то цим не зашкодить Аллаху нічим, і Аллах дасть винагороду вдячним! І жодна людина не помре, окрім як з дозволу Аллаха, у визначений час. Хто бажає винагороди в цьому світі, то дамо Ми її в цьому світі, а хто бажає винагороди в світі наступному, то дамо Ми її там. Нагородимо Ми вдячних!» (Коран, 3:144-145).

«Істина прийшла, і згинула неправда. Воістину, неправда приречена на загибель!». (Коран, 17:81).

«Істинно, допоміг вам Аллах в багатьох місцях, і в день Хунайну, коли раділи ви чисельності своїй, яка не допомогла вам нічим. І стала тісною для вас земля, та незважаючи на широту її, ви повернулися назад! Потім зіслав Аллах спокій посланцю своєму, і віруючим, і зіслав воїнів, котрих не бачите ви, і скарав тих, які не вірують, і оце – нагорода невіруючим! Потім прийме каяття Аллах від тих, хто побажає, і Аллах – Прощаючий, Милостивий!». (Коран, 9:25-27).

«Хто бажає винагороди в цьому світі, то дамо Ми її в цьому світі, а хто бажає винагороди в світі наступному, то дамо Ми її там. Нагородимо Ми вдячних!». (Коран, 3:145).

«Подібні ті, яким [наказано] триматися Тори – але потім не додержали вони цього – подібні вони віслюку, навантаженому книгами! Зло є прикладом людей, які відкидають айяти Аллаха, а Аллах не веде прямим шляхом несправедливих! (Коран, 62:5).

«Воістину, дали Ми тобі перемогу очевидну, щоб простив тобі Аллах гріхи твої колишні і наступні, щоб довів до кінця милість Свою до тебе і наставив тебе на шлях прямий, і щоб допоміг тобі Аллах допомогою великою». (Коран, 48:1-3).

«Дозволено битися тим, які ображені, і, воістину, Аллах може допомогти їм, тим, які були вигнані з домівок своїх без права, лише за те, що казали вони: «Господь наш – Аллах» (Коран, 22:39-40).

«І коли замислили проти тебе хитрощі ті, які не вірують, щоб ув’язнити тебе, або вбити тебе, або вигнати тебе, то хитрували вони, але хитрував і Аллах, бо Аллах – кращий з хитрунів!» (Коран, 8:30).

«Якщо не допоможете ви йому, то, істинно, Аллах вже допоміг йому, коли вигнали його [з Мекки] ті, які не вірують, а був другим з тих двох, що були у печері, і коли сказав він (тобто Мухаммад) супутнику своєму: «Не журися, воістину, Аллах з нами!», і дав Аллах впевненість йому і підтримав його воїнами, яких не бачите ви, і принизив слово тих, які не вірують, а от слово Аллаха – найвище, а Аллах – Великий, Мудрий!» (Коран, 9:40).

«Коли Аллах накрив вас впевненістю і зіслав вам з неба воду, щоб очистити вас нею, і віддалити від вас мерзоту сатани, і укріпити ваші серця, і ствердити цим ступні ваші!». (Коран, 8:11).

«Коли звернулися за допомогою ви до Господа вашого, то відповів Він вам: «Я домоможу вам тисячами ангелів, що вишукані в ряди один за одним». І це – ніщо інше, як добра звістка від Аллаха, щоб заспокоїлися нею ваші серця, і немає допомоги, окрім як від Аллаха, і, воістину, Аллах – Великий, Мудрий!». (Коран, 8:9-10).

«Не ви вбивали їх, а Аллах вбив їх, і не ти, [Мухаммад] метнув, коли метав, а Аллах метнув задля того, щоб випробувати віруючих в Себе випробуванням добрим, воістину, Аллах Чуючий, Знаючий!» (Коран, 8:17).

«І згадай в Писанні Марію, коли вона віддалилася від своїх рідних в місце на сході, сховавшись від них за завісою, і Ми відіслали їй Духа Нашого, який став схожим на чоловіка статного. Сказала вона: «Воістину, шукаю захисту у Милостивого від тебе, хіба що ти благочестивий!». Сказав він: «Воістину, я посланець Господа твого [і прийшов], щоб дарувати тобі хлопчика пречистого». Сказала вона: «Як може бути в мене хлопчик, якщо жоден чоловік не торкався мене, і не була я блудницею?». Сказав він: «Так і буде, бо сказав те Господь твій, це для Нього легко, щоб був він знаменням людям і милістю від Нас! Ця справа вже вирішена!». І вона завагітніла та віддалилася від людей у місце далеке . І з муками родовими підійшла вона до стовбура пальми, і сказала: «Якби я хотіла вмерти раніше цього, бути назавжди забутою»! І вигукнув з-під неї [Ісус]: «Не хвилюйся, заставив твій Господь текти біля тебе струмок! Підтягни до себе стовбур пальми, і струсни: посилються на тебе свіжі плоди!». То ж їж, пий і заспокойся! Якщо ж побачиш якогось чоловіка, то скажи: «Я дала Милостивому обітницю постити і не стану розмовляти сьогодні ні з ким з людей!». Прийшла вона до своїх рідних, несучи його. Сказали [Вони]: «О, Марія! Ти зробила жахливу річ! О, сестро Харуна! Не було дурних справ за батьком твоїм,

та й твоя мати не була розпусницею!». І вона вказала на дитину. Сказали [вони]: «Як ми можемо розмовляти з ним, коли він – дитина в колисці?».

Сказав [Ісус]: «Воістину, я – раб Божий. Дарував Він мені Писання і зробив мене пророком». Він зробив мене благословенним [усюди], де б я не був,

і зобов’язав мене молитися і давати милостиню, доки я буду жити, шанобливим до матері моєї, і не створив мене зверхнім, позбавленим благословення. Мир мені в день мого народження, в день моєї смерті, і в день, коли я воскресну до життя». (Коран, 19:16-33).

«Та Га. Низвели Ми тобі Коран не для того, щоб ти став нещасливим, а лише як пересторогу для тих, хто боїться, низведене це від Того, хто створив землю і небеса високі, Милостивий посів на Троні, належить йому те, що на небесах, на землі і що між ними, і що під ґрунтом. Якщо навіть будеш говорити ти голосно, то Йому все одно відоме таємне і приховане. Аллах! Немає бога крім Нього, Йому належать прекрасні імена!» (Коран, 20:1-8).

«Посланець і віруючі повірили в те, що послано йому від Господа його, увірували всі вони в Аллаха, і ангелів Його, і книги Його, і посланців Його, кажуть вони: «Ми не робимо відмінностей між посланцями Його, кажуть вони: «Слухаємо і підкоряємося, прости нас, Господь наш, і до тебе повернення» (Коран, 2:285).

«Преславний Той, хто переніс раба Свого вночі з Забороненої мечеті до мечеті Віддаленої, благословенні Нами околиці її, щоб показати йому зі знамень наших, воістину, Він – Той, хто Чує, Бачить!».

«Клянуся зіркою, коли заходить вона! Не заблукав ваш товариш і не збився зі шляху. І не говорить він не з пристрасті, це – одкровення, котре відкривається йому, навчив його йому міцний силою, найкращий складом, піднісся він, був обрії найвищому, потім наблизився і зійшов, він знаходився від нього на відстані двох пострілів з лука чи навіть ближче, він відкрив рабу Його те, що відкрив, не збрехало йому серце його в тому, що бачив він, невже ви будете сперечатися з ним про те, що бачив він? І, істинно, бачив він його друге сходження, у Лотоса Крайнього, біля якого знаходиться Сад Домівки, коли накрило Лотос те, що накрило, і його погляд не відхилився і не віддалився, і, істинно, побачив він великі знамення Господа свого!» (Коран, 53:1-18).

«Читай! Ім’ям Господа твого, який створив, створив людину з липкої краплинки крові. Читай! І Господь твій – Найщедріший, який навчив письму пером, навчив людину тому, чого вона раніше не знала». (Коран, 96:1-5).

«Клянуся ранком! Клянуся ніччю, коли настає вона! Не залишив тебе Господь твій і не зненавидів. І, воістину, майбутнє краще для тебе за минуле! І скоро дарує тобі Господь твій, тож будеш вдоволений ти! Хіба не знайшов Він тебе сиротою і хіба не притулив? І хіба не знайшов Він тебе блукаючим і хіба не повів прямим шляхом? І хіба не знайшов тебе бідним та хіба не збагатив? Тож щодо сироти – не утискай його! І щодо бідняка – не жени його! І щодо благ Господа твого – сповіщай!» (Коран, 93:1-11).

Ім’ям Аллаха, Милостивого, Милосердного!

«Хай згинуть руки Абу Лагаба і він сам!. Ні багатство його, ні статки його не допоможуть йому. Увійде він у вогонь палаючий, а дружина буде носити дрова, а на її шиї – мотузка з волокон пальмових!» (Коран, 111:1-5).

Ім’ям Аллаха Милостивого, Милосердного!

«Чи бачив ти, як вчинив Господь твій з володарями слона? Чи Він не зробив хитрощі їх віддаленими? І наслав Він на них птахів зграями, кидали вони в них камені з запеченої глини, і зробив Він їх подібними до висохлої, поїденої ниви!» (Коран, 105:1-5).

Чи не розкрили Ми тобі серце твоє, І не зняли Ми з тебе ношу твою,

Яка обтяжувала спину твою? Чи не піднесли Ми згадку про тебе? Бо ж, воістину, після труднощів настає полегшення, Воістину, після труднощів настає полегшення! Тож, коли звільнишся, прилинь [до молитви], І до Господа твого звернись!» (Коран, 94:1-8).

Джерело: Життя Пророка Мухаммада Мир йому і благословення Аллаха!

Лейла Аззам  Переклад з англійської Михайла Якубовича

 


Остання зміна: пʼятниця 22 липня 2016 19:16 PM