У документах 18 століття виявлено історію, яка лягла в основу "Острів скарбів". при перекладі з голландської мови старовинних листів 18 століття, які зберігалися в Державному Архіві Нідерландів. Ганна Лі Кеттерінг цілком випадково виявила неймовірну схожість документа з сюжетом книги Роберта , Стівенсона  "Острів скарбів". У листуванні йшлося про двох братів з Уельсу, які викрали з корабля, в екіпажі якого вони працювали, вантаж із золотими монетами, сріблом та іншими коштовностями. Брати заховали здобич на одному з Карибських островів.

Дід Роберта Стівенсона був похований на карибському острові Святого Кітса, який знаходиться неподалік острова Святого Євстафія. Стівенсон був там рівно за рік до того, як почав писати «Острів скарбів». Отож, ймовірно, це й надихнуло  Стівенсона на створення легендарного твору.

Письменник був хворий на туберкульоз. Лікарі порадили йому перемінити клімат. Спочатку шотландець збирався оселитися в Австралії, але клімат Самоа виявився для нього набагато кориснішим Улюбленим місцем письменника крім робочого кабінету і бібліотеки став зал з каміном. Стівенсон не уявляв свого життя без каміну, хоча тут він був непотрібний. Температура на Самоа рідко опускається нижче +40 °C.

 Саме в цей час йшов активний розділ Полінезії між Британією, Америкою і Німеччиною. Письменник включився в люту боротьбу за права місцевого населення і отримав на цьому поприщі славу серед аборигенів. Він став національним героєм Самоа. З тих пір його ім'ям на Західному Самоа називають готелі і вулиці, ресторани і кафе. На жаль, ні любов тубільців, для яких подружжя Стівенсонів улаштувало у своїй віллі лікарню, ні ненависть колонізаторів, ні благодатний клімат не допомогли письменнику. 3 грудня 1894 р. він помер, заповівши поховати себе недалеко від свого нового будинку.


Остання зміна: понеділок 11 березня 2019 19:55 PM