Досьє на Шерлока Холмса.  

Ім'я:   Холмс, Шерлок.   Персонаж серії оповідань Артура Конан-Дойла.  

Місце проживання:    Проживає у Лондоні, за адресою Бейкер-стріт 221-б. Квартиру знімає у вдови міссіс Хадсон сумісно з Джоном Ватсоном, військовим доктором у відставці.

Зовнішність:   Холмс - високий чоловік худорлявої статури середнього віку.  

Погляд у нього був гострий, пронизливий; тонкий орлиний ніс надавав його обличчю виразу живої енергії та рішучості. Квадратне, трохи виступаюче вперед підборіддя теж говорило про рішучий характер."

Риси характеру:   Характер спокійний. Він доволі замкнута людина, але з Ватсоном  знаходить спільну мову. Холмс дуже розумний та спостережливий, хід його думки складно прослідкувати іншим людям.  

Освіта:      Хоча Джон Ватсон звертав увагу читачів на безсистемність знань Холмса у багатьох сферах (які не були йому потрібні в работі), можна сказати, що Шерлок Холмс має гарну освіту. 

За освітою Шерлок Холмс - біохімік. Але про це йдеться лише на початку  оповідання "Етюди в багряних тонах". Він цікавиться наукою, ставить хімічні експерименти, пише наукові статті про різні аспекти криміналістики та криптографії. 

Виховання:      Холмс - справжній англійський джентльмен. Спортсмен - гарний боксер та фехтувальник. 

У побуті Холмс має стійкі звички. Він невибагливий і практично байдужий до зручностей, абсолютно байдужий до розкоші. 

Професія:     Заробляє собі на життя, працюючи приватним детективом-консультантом, розплутує найскладніші злочини. 

Холмс — багатогранна особистість. Володіючи різносторонніми талантами, він присвятив своє життя кар'єрі приватного детектива. Розслідуючи справи, якими постачають його клієнти,  він спирається не стільки на букви закону, скільки на свої життєві принципи, правила честі, які часто замінюють йому параграфи бюрократичних норм. Холмс воліє приймати клієнтів у себе вдома. Навіть дуже заможні клієнти, особи королівської крові і сам прем'єр-міністр Англії, приходять особисто до нього на прийом. 

За свою працю  - розкриття злочинів - Шерлок Холмс бере справедливу винагороду, але якщо його черговий клієнт бідний, може взяти плату символічно або взагалі відмовитися від неї.

Оточення:        Про сім'ю Холмса відомостей немає. Має старшого брата Майкрофта. Не одружений. По роботі Шерлок Холмс спілкується з багатьма людьми з різних верств населення - від полісменів до бідних дітей (які працюють на нього, здобуваючи інформацію).  

    Холмс — житель вікторіанської Англії, лондонець, чудово знає своє місто. більше свого часу він проводить вдома. Виїжджає за межі міста (країни) тільки в разі крайньої необхідності. Багато справ Холмс розгадує, не виходячи з вітальні місіс Хадсон, називаючи їх «справами на одну трубку».

Холмс — переконаний холостяк, жодного разу, за його словами, не зазнав ні до кого романтичних почуттів. Неодноразово заявляє, що взагалі не любить жінок, хоча незмінно ввічливий з ними і готовий допомогти. Тільки один раз у житті Холмс, можна сказати, не те щоб був закоханий, але перейнявся великою повагою до якоїсь Ірен Адлер, героїні оповідання «Скандал в Богемії».

Уподобання:     Любить музику, грає на скрипці. Палить люльку. Ставить вдома хімічні експерименти.



Остання зміна: неділя 1 березня 2020 09:17 AM