Зрозуміти, чи правильно сприймаєте слова своєї дитини, допоможе  психологічний тест для батьків на розуміння.

Але не варто сприймати результат, який дасть психологічний тест на розуміння для батьків буквально. Щоб розібратися навіть в елементарних життєвих ситуаціях, потрібно і знання власної дитини, і готовність завжди слухати її, і життєвий досвід.     

1. Коли дитина каже: «Не буди мене, будь ласка, в неділю. Я хочу виспатися».  Що Ви думаєте:

а) Звичайно, він втомився, моє сонечко, - у нього зараз такий напружений графік у школі, уроків задають набагато більше, ніж раніше, нехай відпочине довше.

б) Якщо б він дійсно хотів виспатися, до півночі не сидів би в Інтернеті! Нічого заохочувати...

в) Завтра дитина хоче поспати довше.


2. Ви кличете дитину разом з вами  погуляти, вона відповідає: «Я не піду, мені не хочеться. Ідіть без мене» -Ваша реакція:

а) Добре, що дитина самостійна і вибирає сама собі заняття.

б) Він від нас, здається, віддаляється. Шкода, що інші заняття йому цікавіші, ніж спілкування з батьками.

в) Я бачу, що він хоче залишитися вдома.


3. Ваш син/донька залітає додому зі словами: «Мишко/Машка - дура!» - Ваші думки:

а) Дитина хоче, щоб її вислухали і, можливо, поспівчували.

б) Добре б він/вона звернув/звернула увагу, як сам/сама себе іноді веде. Може, справа зовсім не в Міші/Маше.

в) Напевно, Міша/Маша не дуже розумно зробив/зробила.


4. Ви просите дитину помити його власне взуття, і чуєте у відповідь: «Я не можу, в мене купа уроків!» Ваша реакція:

а) Ну треба ж, яка відповідальність до навчання! Подібне серйозне ставлення до своїх основних обов'язків просто необхідно заохочувати в дітях.

б) От ледащо! Цими казочками мене не провести. Напевно для відводу очей підручниками обклався, лише б не робити нічого по дому.

в) Сьогодні йому задали так багато домашніх завдань, що йому ніколи  мити взуття.


5. Дитина за вечерею мало їсть, а на питання, у чому справа,відповідає: «Мені не хочеться». Що Ви думаєте?

а) Чудово, що вона їсть не більше, ніж потрібно для її організму, і відчуває сама свою норму. Не буде проблем з вагою.

б) Все ясно: морозиво, цукерки та різні перекуси протягом дня – не дивно, що їсти не хочеться.

в) Вона просто сьогодні не хоче їсти.


6. «Я не люблю тебе!» - істерично кричить Ваш малюк, поки ви намагаєтеся забрати  його з дитячого майданчика додому – Ваші думки:

а) Ух, як бореться за власну незалежність! Це здорово, вміння відстоювати свої особисті інтереси йому дуже в житті знадобиться.

б) Так, авторитетом я у нього явно не користуюся. З татом він би так не поводився, взагалі кричати не посмів би.

в) Дитина не хоче йти додому - що ж, буває.


7. Дитина відштовхує від себе зошит з математики, наприклад: «Нічого не розумію!»  Що Ви думаєте?

а) У такій формі дитина дає мені зрозуміти, що потрібна моя допомога.

б) Знову лінується, навіть подумати не хоче. А може, матеріал пропустив?

в) Математика – це важкий предмет для неї.


8. Дочка/син збирається на вулицю гуляти, в передпокої  грюкає дверцятами шаф, витрушує звідти щось, якісь речі назад заштовхує, розкидає те, що було акуратно складено. Ваші думки:

а) «Поспішає, боїться запізнитися», - думаєте Ви. Краще її/його зараз не чіпати, щоб не заважати.

б) «Що за недбалість така - просто жахлива  неповага до чужої праці. Я стараюся, наводжу чистоту, порядок, про затишок дбаю! А їй/йому важливіше до приятелів встигнути, а не мені допомогти зберігати в будинку порядок!»

в) Що вона/він розрепетувався - я прекрасно чую. Але про що думає - не маю поняття. У неї/нього думки миготять просто зі швидкістю світла, спробуй зрозумій ...

РЕЗУЛЬТАТИ

Порахуйте , яких відповідей - А, Б чи В  - у вас більше, і ознайомтеся з результатами тесту на розуміння своєї дитини, вибравши підходящий по кількості відповідей варіант.

  Більще відповідей  А: Чудово, що у Вас настільки позитивне мислення і сприйняття своєї дитини. Вам не складно її зрозуміти. Напевно, це допомагає Вам у взаєминах з дитиною. Особливо, якщо повагу і любов до неї Ви поєднуєте з посильними навантаженнями і розумною дисципліною. Не забувайте, що вона все-таки дитина, а тому повинна слухатися батьків.

  Більше відповідей  Б: Тест на розуміння виявив Ваша недовіру до дитини. Можливо, ви маєте рацію, можливо, вона дійсно не завжди щира, не дуже працьовита, і намагається Вами маніпулювати. Сподіваємося, що Ваша батьківська проникливість не заважає помічати і позитивні якості у своїй дитині. Адже найчастіше саме віра батьків рятує дитину у важких ситуаціях, дає сили вистояти, стикаючись з несправедливістю навколишнього світу і допомагає вирости справді гідною людиною. Не перестарайтеся у власній підозрілості, можливо, краще зайвий раз зробити вигляд, що Ви не помітили підступу в її поведінці ...

Більше відповідей  В: Така свята наївність – воістину рідкісна якість у сучасні дні. Може, не завжди слід приймати будь-які слова свого чада за чисту монету – подумайте над цим. Деякі діти дуже успішно маніпулюють власними батьками, бабусями, дідусями, втім, це зовсім не заважає їм любити своїх батьків. Але якщо відчуваєте, що починає «сідати Вам на голову, краще припинити це негайно, щоб потім плакати не довелося...


Остання зміна: неділя 8 липня 2018 18:40 PM